Климатичните промени представляват сериозно предизвикателство за животните. В днешно време, глобалното затопляне и климатичните промени са в центъра на вниманието, като те имат дълбоко въздействие върху животинския свят.

Влияние върху здравето на домашните любимци

 • Климатичните промени имат значително въздействие върху здравето на домашните любимци. Едно от основните последствия са екстремните температури, които стават все по-чести и интензивни.
 • Високите температури през летните месеци могат да предизвикат топлинен удар и претоварване на организма на животното. Това е особено опасно за кучетата, които не могат да се охладят по същия начин като хората чрез изпотяване. Освен това, високите температури предразполагат към обезводняване и изсушаване на организма на животното.
 • Повишаването на риска от различни болести и инфекции. Повишаването на температурата и промените във времето спомагат за размножаването и разпространението на болести.

Защита и грижа при климатични промени

 1. Предоставете подходящо място: Зависимо от климата и времето, домашните любимци имат нужда от подходящо място, което ще ги предпазва от екстремни температури и неблагоприятни условия. Защитете ги от прекомерна топлина, осигурявайки им сянка и хладно място за почивка.
 2. Осигурете подходяща хидратация: Домашните любимци трябва да имат достъп до прясна и чиста вода през цялото време, особено по време на горещите летни дни.
 3. Подходяща храна: Изберете хранителен режим и храна, които са подходящи за конкретните климатични условия. В горещите климатични региони, предпочитайте храна с по-високо съдържание на вода, като консервирана храна или добавете повече влажна храна.
 4. Защита от вредители: Кърлежи и други вредители стават по-активни при климатични промени. Уверете се, че любимците са предпазени от външни паразити и вредители, като използвате антипаразитарни средства и провеждайки редовна проверка и почистване на кожата и козината.
 5. Поддържайте физическа активност и ментално стимулиране: Въпреки климатичните промени, домашните любимци имат нужда от физическа активност и ментално стимулиране.

Промени в поведението

 • По-голяма тревожност: Поради нестабилните климатични условия и честите природни бедствия, като бури и гръмотевици, домашните любимци може да проявят по-голяма тревожност и нервност. Те може да проявят поведение като търсене на убежище, повишена ревност или поведение, което се свързва с неудобство и тревожност.
 • Изменения във времето на хранене и активност: Климатичните промени могат да доведат до промени в хранителните навици и активността на домашните любимци. Например, високите температури през лятото може да намалят апетита на животните и да ги предразположат към по-малко активност.
 • Промени в съня и почивката: Екстремните климатични условия, високите температури или силните бури, могат да повлияят на съня и почивката на нашите любимци. Те може да търсят по-прохладни места за сън или да се пробуждат по-често от шумове и необичайни условия. Предоставяне на подходящо и спокойно място за почивка може да помогне да се осигури необходимият сън и отдих.
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *